Monday, February 12, 2007

interview Dhr.Roy Kleukers, Leiden 09-02-2007




Afgelopen vrijdag hadden we een afspraak met Dhr. Roy Kleukers. Onderzoeker van nieuwe soorten insecten en ongewervelden in Nederland aan het natuurhistorisch museum Naturalis te Leiden.
Overal in Nederland zijn er vrijwilligers die de natuurgebieden en tuinen afwandelen opzoek naar nieuwe soorten beestjes in Nederland. Zij geven deze informatie door aan de onderzoekers, die het geheel weer in kaart brengen.
Over het algemeen verandert er niet zoveel in ons landje. Insecten uit Noord-Frankrijk komen tegenwoordig al voor tot Midden-Nederland. Het migreren is een natuurlijk proces en het is niet zo dat één soort ineens uitsterft of verdwijnt. Over een tijdje zal één soort insecten een leefomgeving hebben overgenomen en is de andere soort alweer verhuisd. Het proces is wel iets sneller aan het gaan, omdat het per jaar wel steeds een paar graden warmer wordt. Een paar graden kan een leefomgeving al comfortabeler of onaangenamer maken.
Insecten kunnen heel snel evolueren. De grond wordt anders, de structuur van gras wordt anders en daarin kan een volgende generatie al aanpassingen hebben gemaakt.


Dhr. Kleukers ziet de klimaatsverandering met betrekking tot Nederland niet echt als een ramp. Hij vindt het vooral erg interessant dat nieuwe insecten en andere ongewervelden hun leefomgeving opschuiven en er daardoor nieuwe soorten in Nederland voorkomen.











No comments: