Monday, February 26, 2007

Interview Blijdorp 13-02-2007



Interview Dhr. Louis Jacobs, Diergaarde Blijdorp, Rotterdam 13-02-2007.

Afgelopen dinsdag hadden we een afspraak met Dhr. Louis Jacobs, medewerker van de botanische tuinen in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Hij heeft ons informatie gegeven over hun kweekprogramma’s van planten en van de wijze waarop Blijdorp energie bespaart. Blijdorp zet zich in voor het behoud van de natuur en haar dierlijke bewoners. Zij hebben onder andere planten uitgezet in verschillende Nederlandse natuurgebieden. Daarnaast hebben zij kweekprogramma’s voor de Bromelia en de Orchidee. Zij hebben contact met dierentuinen en botanische tuinen over de hele wereld, waardoor ze onderling verschillende planten uitwisselen.
Naast kweekprogramma’s voor planten hebben ze ook fokprogramma’s voor dieren. Zij hebben bijvoorbeeld przewalskipaarden gefokt en uitgezet in de Mongoolse steppe.
Ze zijn ook op het gebied van energiebesparing doeltreffend bezig. Dit doen ze d.m.v. het plaatsen van zonnecollectoren op het dak van het aquarium en ze gaan binnenkort een windmolen plaatsen. Ook vangen ze warmte op van het asfalt van de nabijgelegen snelweg.
De doelstellingen van Blijdorp zijn: scholing, amusement, kweken, en het zorgen dat dieren nooit helemaal zullen uitsterven. Dit vinden we opvallend, want een dier kan in het wild uitgestorven zijn maar nog in gevangenschap in leven gehouden worden. Hun natuurlijke habitat wordt zo goed mogelijk nagebootst maar komt nooit overeen met de werkelijkheid. De meeste dieren in dierentuinen zijn geboren in gevangenschap en kunnen nooit meer uitgezet worden. Zij zullen dat niet overleven.


Voor meer informatie: www.blijdorp.nl

No comments: